Wat is Formula Student?

Formula Student, of Formula SAE, is een internationale designcompetitie voor studenten. Deze competitie werd in 1980 aan de Universiteit van Texas in Austin opgericht. Door uitbreiding naar andere landen en continenten kent de competitie ondertussen verschillende organisatoren en is ze ook bekend onder de twee bovengenoemde namen. 

Het concept achter dit evenement is een fictief productiebedrijf dat een studententeam inhuurt om een kleinschalige Formula-style raceauto te ontwikkelen. De doelgroep van dit product zou een niet-professionele weekendcoureur zijn. Elk studententeam ontwerpt, bouwt en test een prototype die gebaseerd zijn op regels die enerzijds de veiligheid op het circuit moeten garanderen en anderzijds ingenieuze oplossingen moeten uitlokken. 

Tijdens Formula Student race evenementen, zoals FSAE Italy waar HARD in juli 2018 aan deel nam wordt deze prototype racewagen in een aantal verschillende proeven beoordeeld. De statische proeven zijn: design, cost & manufacturing, business plan presentation en de dynamische proeven zijn: acceleration, skidpad, autocross, efficiency en edurance. 

Daarnaast mag het team uitsluitend uit actieve hogeschool- of universiteitsstudenten bestaan, inclusief de bestuurders van de wagens

 

Business Presentation

Een vast onderdeel van de Formula Student events is de Business Case Presentation. Bij dit onderdeel wordt een ‘fictief’ bedrijfsplan gepitched. Het Formula Student team moet hierbij gezien worden als een bedrijf, die de huidige auto in grotere oplage wil produceren en verkopen. Bij deze presentatie zijn er een aantal juryleden van het evenement aanwezig. Deze juryleden hebben de rol als potentiële investeerders die je moet overhalen om te investeren in jouw bedrijf.

Bij deze presentatie moet je voldoen aan een aantal officieel opgestelde eisen. Zo is er door de organisatie vastgesteld dat je bij een bepaalde afzet een vastgestelde verkoopprijs moet hanteren. Ook is er een tijdslimiet van tien minuten, waarbinnen de presentatie afgerond moet worden.

Er zijn een aantal onderdelen die standaard aan bod komen bij de Business Case Presentation:

  1. Market Strategy
  2. Business Strategy
  3. Vehicle Strategy & Performance
  4. Plans for Efficient Design (and Manufacture)

De meeste teams voegen ook nog extra onderdelen toe aan hun presentatie. Dit zorgt voor extra diepgang en hierdoor kun je onderscheidend zijn van de andere teams.

Zoals eerder gezegd is de Business Case Presentation fictief en naast de verplichte eisen kun je zelf de rest bedenken. Zo kun je zelf bepalen hoe groot de investering is die je vraagt, maar ook je afzetmarkt kun je zelf bedenken. Naast de inhoud is ook de presentatie zelf belangrijk. Voor de presentatie is het belangrijk dat het er strak en professioneel uitziet. Maar je wordt ook beoordeeld op de manier waarop je de presentatie brengt. Aangezien je pitched aan potentiële investeerders is het van belang dat je enthousiasme en vertrouwen toont in je product.

Ondanks dat de presentatie grotendeels fictief is moet alles uiteraard wel logisch zijn, want je moet wel in staat zijn om je keuzes te verdedigen wanneer hier vragen over komen van de jury. Aan het eind van de presentatie zullen er vragen gesteld worden over onduidelijkheden. Deze dienen natuurlijk correct en duidelijk beantwoord te worden.

Contact

Van Doorenveste, D1.48

Zernikeplein 11

9747 AS Groningen

+31(0)628630572

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Follow us

Working hours

Monday to Saturday 09:00 till 22:00